Aux pro Symphony , Kratký popis jedné konstrukce

interierOctavia.jpg

Provozuju v mé Octávě ještě kazetové Symphony s připojeným CD měničem JVC a jednoho dne mne zkrátka začalo vadit, že můj empetroskový CD měnič mám řripojen přes FM transmitter, což samozřejmě není ideální řešení i když s kvalitou jsem kupodivu celkem spokojen. Asi patří k jedněm z těch lepších. No a výsledkem bylo, že jsem si zkonstruoval jednoduchý obvod, které lze použít jako i jako aux vstup pro Symphony.

Pravděpodobně jedinou možností jak k Symphony v rozumně kvalitě připojit externí vstup signálu je přes modrý mini ISO konektor, kde jsou dva linkové vstupy pro tovární CD měnič. Ovšem tyto dva linkové vstupy jsou za normalních okolností deaktivovany a lze je použít pouze při připojeném tovarním CD měniči (který samozřejmě nemám). Cílem je tedy zkonstruovat obvod, které bude se Symphony komunikovat tak, aby si myslelo, že má CD měnič připojen (angličtina používá krásný a trefný výraz 'Symphony fooling' :-) Jinou možnost jsem nenašel a myslím že ani neexistuje. Nebo je možné že ano, ale ve vnitřním zapojeni Symphony se odmítám hrabat. Kdo ma Symphony které připojení CD měniče neumožňuje (existuji takové) má holt smůlu. Linkové vstupy pro CD měnič se při připojeném opravdovém CD měniči nebo obvodu který ho emuluje pak aktivují zmáčnutím tlačítka C/D na předním panelu a je možno poslouchat externí zdroj signálu.

Vzhledem k tomu, že zapojení nepochází z mé hlavy a program už vůbec ne tak budu uvádět pouze linky na internet. Jako základ jsem použil VWCDPIC (http://www.k9spud.com/vwcdpic). Pro průměrně zdatného kontruktéra by tento link měl být naprosto dostačujicí, ale zkusím napsat i něco více.

Pro konstrukci emulatoru CD měniče je bezpodmínečně nutné použít mikroprocesor, protože komunikace mezi Symphony a továrním CD měničem není nic pro pár externích pasivních součástek, alespoň jak jsem se na to velmi letecky díval (nějaké info například tady http://www.mictronics.de/?page=cdc_proto). Velmi vhodný je jednocip PIC 12F629 použitý pro VWCDPIC, konstrukce je pak opravdu velice jednoduchá a cena mikrocipu velice příznivá (v GME do 30 Kc). Tím jak PIC naprogramovat se vůbec nebudu zabývat, předpokládám, že kdo se do něčeho takového pustí ví o čem mluvím a programator PIC si zkonstruuje nebo ho už případně má. A pokud ne, tak na internetu je návodů na stavbu i hotových programátorů celá řada. Programovacích programů jsem vyzkoušel hodně, nejlepší zkušenosti mám s WinPIC (dle mého názoru úplně nejlepší) a ICProg. Samozřejmě někdo jiný může mít jiný názor.

Program: na stránkách VWCDPIC v Developer's Area je mnoho verzí programu, je třeba jednu z nich vybrat (samozřejmě pro procesor 12F629) a následně do PICu vypálit. Já použil verzi VWCDPIC 3.x a program verze 2.7d (soubor vwcdpic-3.x-2.7d-pic12f629.hex). Při programovaní je třeba dát opravdu velký pozor na jednu věc, o které se navíc nikde moc nepíše, a tou je kalibrační hodnotu oscilátoru procesoru (Oscillator Callibration Value). Tato kalibrační hodnota uložená na adrese 03F8 je pro každý kus 12F629 jedinečná a v procesoru uložená přímo z výroby. Čili je nutné si ji před programováním z PICu přečíst a někam poznamenat. Pokud tuto hodnotu přepíšeme VWCDPIC nebude fungovat díky špatnému timingu komunikace mezi Symphony a procesorem a procesor je už pak možné použít pouze pro jiné aplikace kde není vyžadován tak přesný timing. Dobrý nápad jak si kalibrační hodnotu oscilatoru poznačit je tady http://www.petesworld.demon.co.uk/homebrew/PIC/piccal.htm, používám. Je to holt daň za to, že v zapojení není použit krystal nebo jiný zdroj přesných hodin oscilatoru a je třeba na to pamatovat. Čili: program musí být do PICu vypálen s přesnou kalibrační hodnotou oscilátoru na adrese 03F8, jinak obvod nebude fungovat (vyzkoušeno a popravdě zabralo to nejvíc času).

Zapojení: po naprogramování PICu je velice jednoduché. Připojíme napájení PICu na piny 1 a 8 (5 Voltu na pin 1 a zem na pin 8). Z konektoru mini ISO na zadní straně Symphony lze vytáhnout 12V a zem, toto napětí se dá lehce třeba 7805 nebo jiným způsobem upravit na 5V. Zapojení dalšich tří drátů nutných pro komunikaci se liší podle použité verze softwaru, jiné zapojení je pro verzi VWCDPIC 2.x a jiné pro verzi 3.x, tak pozor na to. Popisu zapojení pro verzi 3.x: pin 5 12F629 (GP2) spojíme přes rezistor 2k7 s Data-Out na Symphony (pin 14 na modrém konektoru mini ISO), pin 6 12F629 (GP1) spojíme opět přes 2k7 se signálem Data-In (pin 13 na konektoru mini ISO) a pin 7 12F629 (GP0) spojíme přes 2k7 se signálem Clock (pin 15 na konektoru mini ISO). Piny 2, 3 a 4 12F629 jsou nezapojeny. Hodnota rezistoru 2k7 samozřejmě není vůbec kritická.

Po naprogramovaní a připojení tohoto jednoduchého obvodu se po zapnutí Symphony a zmáčnutí tlačítka C/D musí objevit na displeji zpráva 'Play CD1 TR1' jako by byl připojen CD měnič. Můžeme pak použít linkové vstupy modrého mini ISO, které aktivujeme stisknutím tlačítka C/D. Pin 18 modrého mini ISO je signálová zem, pin 19 je levý kanál a pin 20 pravý kanál. Je vhodné použít předzesilovač signálu protože Symphony chce úroveň signálu na těchto linkových vstupech docela vysokou a úroveň ze slabého zdroje signálu nestačí. Ale doplnit emulátor nějakým předzesilovačem třeba s dvojitým OZ NE5532 je už celkem hračka.

Takže pokud se někdo do konstrukce téhle blbůstky pustí, tak ať se daří. Na případné dotazy týkající se konstrukce a třeba i programování v případě že budu znát odpověď odpovím rád, ale rozhodně zde ani nikde jinde nebudu odpovídat na dotazy typu 'Jak mám naprogramovat PIC?' či 'Koupil jsem si 12F629, co mám dělat dál?'.

Přeju mnoho štestí

Přidám i pár fotek, zatím je to hnusný bastl na stole, tak to to prosím omluvte. Nějakou kulturní formu zapojení dostane až později.

Takto to hraje z empetroskového přehrávače

IMG_0885a.jpg

Takto vypadá přední panel

IMG_0888a.jpg

Takto to vypadá zezadu. Původní dva procesory sem měl v klasické patici, teď mám smd tak bylo třeba trošku improvizovat ;-)

IMG_0890a.jpg

Pohled s odpojenými konektory repro a napájení

IMG_0895a.jpg

Autor: tucnak01
Dotazy sem:
http://forum.skodahome.cz/index.php?showtopic=31114&st=0&#entry547150

Čtěte také:

Stojan na pneumatiky, regály na pneumatiky, regálové systémy

Přihlášení