Jak jezdit s TDI motorem

tdi.jpg
Jak jezdit s TDI motorem

Octávia TDI
Zahřívání a provoz TDI motoru

Přeplňované vznětové motory (a obzvlášť TDi motory) jsou velice účinné a tudíž produkují méně tepla a zahřívají se pomaleji než srovnatelné zážehové motory. S TDíčkem provozní teploty na volnoběh nedosáhneme, takže nemá smysl startovat několik minut před odjezdem s cílem zahřát motor a vytopit interiér - to se nestane. Nejlepší je prostě nastartovat a jet.

Prvních pár minut je třeba jet citlivě, alespoň dokud se ukazatel teploty nedostane do rozsahu běžné teploty. Problém však může nastat pokud se se studeným motorem dostanete do dopravní zácpy. Nízké otáčky totiž TDi neprospívají a tím méně za studena. Občas se doporučuje pustit všechny dostupné elektrické spotřebiče (vyhřívání skel, sedadel, světlomety, mlhovky...) aby se alespoň trochu zvětšila zátěž motoru.

Nedoporučuje se často nechávat TDi delší dobu běžet ve volnoběžných otáčkách - škodí to všem motorům a přeplňovaným vznětovým obzvlášť. Kromě toho, že tím ničeho nedocílíte (TDi se na volnoběh nezahřeje), škodíte ventilovému rozvodu (nízký tlak oleje způsobuje nedostatečné mazání vačky, obzvláště citelné je to při studeném oleji), turbodmychadlu (platí zde to samé jako v předchozím případě) a těsněním v turbodmychadlu, které pro 100% funkci vyžadují zvýšený tlak.

V žádném případě byste neměli po delší jízdě na vyšších otáčky (např. při rychlé jízdě na dálnici) okamžitě vypnout motor, neboť to je právě častou příčinou zničení turbodmychadla. Doporučujeme proto postupně ochladit turbo jízdou nižší rychlostí (stačí pár kilometrů). Okamžité odstavení vozu a vypnutí motoru po dlouhé zátěži škodí turbodmychadlu, a to platí dvojnásob u 1.9 TDi 81kW / 110 koní, které je vybaveno turbodmychadlem Garett VNT15, jenže je chlazeno olejem a více se v důsledku variabilní geometrie lopatek zahřívá. Na druhou stranu poškození turbodmychadla se obvykle projeví až při velmi častém opakování nepříznivých faktorů.
Výkon a provozní náklady

Motorům TDi vyhovují otáčky kolem 2000rpm, turbo začíná (v případě VNT15) zabírat něco kolem 1500rpm a naplno "tlačí" kolem 2000rpm. Při normální jízdě je tedy optimální řadit přibližně při 2500rpm a otáčky udržovat mezi 1500 a 2000rpm. Říká se, že lidi kupují koně a jezdí na krouťák - což přesně vystihuje proč se s TDi tak dobře jezdí, nejde-li Vám o nekompromisní sportovní svezení. Solidní atmosferický benzínový dvoulitr bude mít něco kolem 100kW při nějakých 5500rpm a 180-190Nm při 4000rpm - při jízdě rychlostí 100km/h bude točit asi tak 2700rpm, vrchol točivého momentu je tedy nekonečně daleko a výkon při těchto otáčkách může být cca 60kW. TDi (podle modelu) má kolem 80kW @ 4000rpm a 300Nm @ 2000 rpm - při jízdě "stovkou" točí přibližně 2100 rpm a je tedy na vrcholu sil a pouhých 2000rpm od vrcholu výkonu, aktuální výkon při těchto otáčkách je asi 60kW - tedy přibližně stejně jako u zdánlivě výkonnějšího zážehového motoru, takže se s TDi snáze předjíždí a není třeba podřazovat před každým jen trochu strmějším kopcem. Zároveň u TDI motorů a obecně motorů vybavených turbodmychadlem je možné snadněji ještě zvýšit výkon prostřednictvím úpravy datové mapy řídící jednotky (chiptuning).

Nejsilnější stránkou TDi je spotřeba, která u TDi činí přibližně 65% spotřeby srovnatelného benzínového motoru, i když od nového roku se mírně zmenšilo rozmezí mezi cenou benzínu a nafty. Přesto stále náklady na palivo vychází jen o něco vyšší než poloviční. Údržba je však naopak o něco dražší než u benzínového motoru. Větší jsou nároky na kvalitu oleje, zato ušetříte na svíčkách. Vzduchový filtr se mění stejně často jako u zážehových motorů, palivový zhruba po 50.000km, což přináší oproti benzínu mírné až zanedbatelné prodražení. Jediný pravidelný výdaj je na výměnu rozvodového řemenu a napínací kladky, která by měla být provedena u Octavie každých 90.000km toto je NAPROSTO NEZBYTNÉ A NEVYHNUTELNÉ, v žádným případě se nesnažte tady šetřit. Co se týče neplánovaných výloh - těžko říct kdy budou a jaké. Snad jen poměrně často u TDi motorů kolem 80 000 km odchází čidlo hmotnosti vzduchu.

Uvedené informace byly čerpány ze serveru TDI club
Jak jezdit s TDI motorem

Obrázek uživatele kyyyblik

by ma zaujimalo kto taketo

by ma zaujimalo kto taketo bludy dokaze napisat.o tom ochladeni turba to je pravda ale to ze nastartovat a ist je uplna blbost,chudatko motor a aj to zapinanie vsetkych spotrebicov,totalne bludy toto.ten co to pisal a uvazoval o tom asi nema tdi.

Obrázek uživatele mzlp

pan kyyyblik je asi mimo. Asi

pan kyyyblik je asi mimo. Asi by to chtělo nejdříve přečíst si manual a ne hned kritizovat.

Obrázek uživatele Vojta777

Nic proti,ale paru o tom asi

Nic proti,ale paru o tom asi nemas bohuzel ty... jestlize mas nastartovany motor a pustis v lete treba klimu nebo v zime vyhrivani sedacek, vyhrivani zrcatek a zadniho okna tak logicky alternator ma vetsi odber a tim padem je ve vetsi zatezi i cely motor... A co se tyka toho zahrivani tak si asi necetl ani knizku co? Při volnoběhu trvá velmi dlouho, než se motor zahřeje na provozní teplotu. Ve fázi
zahřívání je však opotřebení a produkce škodlivých zplodin zvláště vysoká. Proto
ihned po nastartování vozidla vyjeďte. Vyhněte se přitom vysokým otáčkám.... Kdyztak to najdes v knizce na strane 186... Ty by si tady nemel sirit ty svoje BLUDY ! ! !

Obrázek uživatele Honza FnO

Mám ho chvíli, poježděno mám

Mám ho chvíli, poježděno mám kdeco, mnoho věcí dělám automaticky, u tohoto motoru jsem si to četl kvůli otáčkám jaké to chce na zahřátí a podobně, se vším plně souhlasím, jak mám zkušenosti s různýma potvorama a tím o co si Oktávka říká. I u nejobyčejnějšího atmosférického nafťáka se hodí nastartovat a pak se hýbat bez honění, pak zahřát a moci využít otáčky.
Jediný stroj na kterém brblám na volnoběh je kultivátor 200ccm, jednoduchý 4takt startovaný špagátem co má aktivní vzduchové chlazení, když jdu orat nechám ho zahřát a po použití bez zátěže aktivně pochladit :D , rozhodně ne u auta, kde se musí provozní kapaliny hýbat.

Obrázek uživatele mikl

Správně Vojto,k tomu není co

Správně Vojto,k tomu není co dodat,podpis včetně poslední věty.

Obrázek uživatele Vojta777

jsem rad¨, ze semnou

jsem rad¨, ze semnou souhlasis

Čtěte také:

Stojan na pneumatiky, regály na pneumatiky, regálové systémy

Přihlášení