Přehled pojmů, které se můžete dočíst ve článcích nebo v diskuzích. Škodovácký slang.

info.jpg

Přehled pojmů, které se můžete dočíst ve článcích nebo v diskuzích. Škodovácký slang.

MaxiDot- ( někdy také 3. generace komfort systému) Ten slouží jako palubní počítač zobrazující textové i grafické informace o Vašem automobilu, informace z radiopřehrávače či navigačního systému, otevření dveří.....

Facelift- Nebo taky nová tvář: Je to omlazení stávajícího modelu. Omlazená, zaoblená Octavia vyráběná od roku 2000.

Stará tvář-
Octavia před faceliftem

Tsunami, vlna - Stará palubka před faceliftem interiéru

Kaplička - Nová palubka po faceliftu interiéru

MR..-
modelový rok
MR00 - škoda octavia nad do.9.2000 (do faceliftu)
MR01 - - škoda octavia nad nad.9.2000 (facelift)

ACC-Tempomat- Tempomat udržuje v automobilu požadovanou (navolenou) rychlost a zvyšuje pohodlí při Vaší jízdě. Automaticky se vypíná při brždění, akceleraci nebo sešlápnutí spojkového pedálu.

řj -(RJ) řídící jednotka

VAG- řada diagnostických přístrojů.Přístroje V.A.G čtou paměť závad, zkouší funkce nastavovaných členů, pomáhají při posuzování senzorů a mají mnoho dalších funkcí. Sada programů a taky přípravků a speciálního nařadí pro servisy

WIV - proměnný servisní interval.

DP (Dílenská příručka)- Knížka pro automechaniky.( jak co rozebrat)..

ECU (Electronic Control Unit) - elektronická řídící jednotka

EPC- eletronická regulace škrtící klapky

Homologace - oficiální osvědčení udělené příslušnými státními institucemi, výrobci nebo dovozci automobilu určené značky a typu, že předmětné vozy odpovídají příslušným mezinárodním a národním předpisům. Homologaci musí mít všechny automobily schválené pro provoz na veřejných komunikacích.

Intercooler - mezichladič stlačeného vzduchu u turbomotorů

MPI - vícebodové vstřikování (Bosch)

SDI - nepřeplňovaný diesel motor s přímým vstřikem

TÜV - zkratka německého státního zkušebního institutu pro schvalování technické způsobilosti

AC - Klimatizace.

Climatronic - Jednotka, která porovnává nastavený údaj o požadované teplotě s údaji mnoha čidel (teplota vzduchu na karoserii, na vstupu, intenzita slunečního svitu, teplota vzduchu v interiéru a na výstupu kanálu klimatizace). Podle nich pak reguluje topení nebo chlazení, odmrazování nebo odmlžování oken, nasměrování ventilace, intenzitu proudění vzduchu nebo vnitřní cirkulaci.

CPU, ECU - Centrální řídící jednotka. Elektronické řídící jednotky ECU (Electric Control Units) jsou počítače s odpovídajícími pamětmi a procesory, které zajišťují chod jednotlivých funkcí automobilu.

CAN-Bus - Sběrnice dat elektronických řídících jednotek vozidla. Zajišťuje vzájemnou komunikaci mezi řídícími jednotkami.

K-line -je datové vedení,předchůdce CAN-BUS.Používá se na výstup do diagnostické zásuvky u Š-Octavia 1,Felicia,Fabia,Superb. Octavia 2 ho má jen mezi ř.j. motoru a diagnostickou zásuvkou.

GPS (Global Positioning System) - Systém pro jízdní navigaci a určení polohy vozidla s velkou přesností dosahovanou pomocí stacionárních družic.

Imobilizér - Zabezpečovací zařízení, které brání nastartování automobilu bez originálního klíče. Tento klíč má v sobě zabudovanou elektronickou jednotku,

Lambda, Lambda Sonda - Kyslíková sonda, která kontroluje složení spalin ve výfukovém systému.

ASR- Systém bránící protáčení hnacích kol např. při rozjezdu. Systém ASR mohou mít pouze ty vozy, které jsou vybavené systémem ABS.

ESP- elektronický stabilizační program- Systém pomáhá řidiči udržet v kritických situacích požadovanou jízdní stopu.

AGR ventil (EGR) - Systém zpětného vedení spalin

Čtěte také:

Stojan na pneumatiky, regály na pneumatiky, regálové systémy

Přihlášení