Montáž hagusů na Škodu Octavii Combi

hagusy-skoda-octavia012.jpg

Ked som kúpil mojho kombíka, tak nemal strešné lyžiny - Hagusy.

Ani mi to moc nevadilo, ale sa mi par x stalo, že som potreboval odviezt vatšiu vec a nemal som ako. Kombíky nemaju ten originál úchyt pod lištou na strešný nosič ako sedany. No a dávat tam nejakú neorigo "záhradku" ktorá sa uchytáva o kraj strechy alebo medzi dvere a oškre lak, to nie.
Na inzeraát som kúpil použié hagusy aj s narezanými lištami. Preštudoval som forum kto má aké skúsenosti s montážou. Pár ludí písalo, že museli vrtat do strechy, ale vatšina ludí písala, že diery pod lištou boli už z výroby a boli zalepené tmelom, aby do auta netiekla voda. Tak som počítal s tým, že tam diery mám a len zhodím lištu, prišrobujem hagusy a hotovo.

hagusy-skoda-octavia001.jpg

Lištu som zapáčil odzadu, od kufra, trochu nadvihol prstom, pichol som pod nu šrobovák a vylupol smerom hore. Jemným nadvihovaním lišty som ju postupne celú vypáčil zo všetkých úchytiek. Tie plastové uchytky ostali na lište a na streche zostali len trny. Druhá strana mi už týmto sposobom nešla, tie plasty držali lepšie na trnoch. Tu som musel tenkým plochým šrobovákom vypačovat lištu po celej dlžke tak, že som pichol šrobovák medzi lištu a strechu (zo strany od strechy) a vylupoval som v miestach kde sú pod lištou plastové úchytky.

hagusy-skoda-octavia002.jpg

Ked som dal dolu lištu, čakalo ma prekvapenie. DIERY TAM NEBOLI !!! a bolo treba vrtat!
Ja mam ročník 99, možno novšie, facelitové majú tie diery navrtané už z výroby

hagusy-skoda-octavia003.jpg

V aute je treba dat dolu uchytenie pásov na stlpiku, všetky plastové diely stlpikov A,B,C,D, odšrobovat clonítko predného okna, držiaky nad dverami, zadné osvetlenie interiéru ak ho tam máte a čalúnenie strechy vybrat spod tesniacej gumy okolo dverí. Treba to uvolnit tolko, aby sme dostali ruku pod čalunenie v miestach kde pojde pojde matica.

hagusy-skoda-octavia004.jpg

POZOR! Treba urobit najprv jednu stranu, upevnit lyžinu, všetko naspet prišrobovat a až potom uvolnit druhú stranu čalúnenia strechy. Keby sa uvolnili obidve strany naraz, čalunenie strechy by nemalo čo držat a padlo by dolu a polamalo sa.

Nacvakol som urezaný kus lišty od predného okna a zadný kúsok lišty, aby som si primeral, kde bude lyžina uchytená a kde treba prevrtat.

hagusy-skoda-octavia005.jpg

Vrtákom 6mm som navrtal prvú dieru a provizorne lyžinu prišroboval, aby sa neuhla pri vrtaní dalších dier. V prednej a zadnej časti lyžiny sú po dva šroby a aj matice sú na jednom plechu, tak tu treba vrtat presne, lebo ak to utečie aj o pol milimetra, druhy šrob do matice nedostaneme. Pripadne tieto diery potom ešte prevrtat vrtákom 6,5mm aby tam bola vola. Stredný uchyt je na jednom šrobe, tam neni problém.

hagusy-skoda-octavia006.jpg

POZOR!!! pri vrtaní. Z vnútornej strany pod strechou v miestach kde sa vrtá idú kábliky (k svetlu, k anténe ...) tak ich treba odtiahnut aby sme ich neprevrtali!

hagusy-skoda-octavia007.jpg

Po navrtani som začistil hrany dier a vyčistil od špiny. Nacvakal som chýbajúce plastové úchytky na trny a nacvakol všetky lišty. Okolo dier je dobré natlačit silikon, aby tadial nezatekalo. Ja som mal všetky silikonové tuby zaschnuté a teda nepoužitelne, tak som použil iné riešenie.

hagusy-skoda-octavia008.jpg

Použil som gumovú samovulkanicačnú pásku. Nastrihal som kúsky pásky a v mieste kadial ide skrutka, som urobil dierku. Je to vlastne gumové tesnenie medzi lyžinou a strechou. Po dotiahnutí to utesní a zalepí (uvidím po daždi, či je to OK)

hagusy-skoda-octavia009.jpg

No a teraz už len lyžinu nasadit na miesto, zasunút šroby do dier a druhou rukou pod tapacírom pridržat maticu a poriadne dotiahnut.

hagusy-skoda-octavia010.jpg

Nacvaknút krytky (jazýčky a miesta kam zapadajú sú zakrúžkované)

hagusy-skoda-octavia011.jpg

Nacvakat vnútorné plasty na stlpiky, dat čalunenie na miesto, prišrobovat držiaky nad dverami a clonítko. A možeme ist robit druhú lyžinu, tá pojde už rýchlejšie, lebo vieme kde čo treba uvolnit a ako vrtat.

hagusy-skoda-octavia012.jpg

Snád to niekomu pomože, ked sa chystá namontovat hagusy.

Autor: BEDUIN

Obrázek uživatele Lionel

zdravim vas hos mam tez

zdravim vas hos mam tez combika a chtel byc zase hagusy sundat ale nemuzu sehnat tu listy nema nekdo na prodej ? nova se me nechce kupovat kdyz sem videl kolik za ni chteji ..

Obrázek uživatele jura7

vyměním, mám lišty a chci

vyměním, mám lišty a chci hagusy

Obrázek uživatele MartinHudziec

Včera v noci namontováno.

Včera v noci namontováno. Jsem totální trotl, ale zvládnul jsem to :-), jinak rok 2004 ne tour a díry tam byly zalepené jen takovýma gumičkama. Jinak jsem nesendával ani tapec, jen jsem odrhnul gumu od dveří a sendal držadla nad dveřmi. a plasty okolo kufru.

Obrázek uživatele Tomáš

Nazdar super foto na montáž

Nazdar super foto na montáž ližin zohnal som ich aj ja v blizkej dobe ich nasadim. Dík

Obrázek uživatele Anonym

Nevíte někdo jestli by na o1

Nevíte někdo jestli by na o1 pasovaly hagusy z 02. díky

Obrázek uživatele Mirek KV

Ahoj Nevíte někdo jaký rozměr

Ahoj
Nevíte někdo jaký rozměr mají šrouby k uchycení hagusů ? Origo šrouby k nim nemám a nechce se mi je kupovat ve škodovce , to by byl asi zase balík za pár šroubků .
Díky Mirek

Obrázek uživatele Anonym

Jsou to torxy M6x30 můžeš dát

Jsou to torxy M6x30 můžeš dát i imbusy (nejlépe pozink.) vrtal jsem to 5,5 a rochu to rozjel aby ti M6 vlezly na knap.Roman Ostrava

Obrázek uživatele Mirek KV

Díky, hagusy úspěšně

Díky, hagusy úspěšně namontovány, bohužel neobešlo se to bez vrtání. Jinak koupil jsem šrouby v marketu. ve škodovce 1 ks 22 Kč a ten plech s maticema dovnitř auta 1ks 45 Kč, což se mi zdá krutě předražený .

Fotečky v garáži....už to zase vypadá o něco líp :)

Obrázek uživatele Anonym

Tak jsem je dneska taky

Tak jsem je dneska taky montoval mám r.v.99 a šlo to suprově až na to že jsem si musel nařezat na míru ty střešní lišty sám,tak to bylo o to vyměření trošku složitější a neměl jsem k tomu ty plechy se závitama,tak jsem tam dal karosářské podložky a samojistící matky ale výsledek stojí za to,díky za ilustrační foto,použil jsem taky tu vulkanizační pásku a po namontování jel na myčku a zatím sucho rom

Obrázek uživatele Mirek KV

Ahoj Náhodou rozměry na

Ahoj
Náhodou rozměry na který jsi musel nařezat střešní lišty jsi si někam nenepsal ? Čeká mě to taky a celekm by se to šiklo vědět .

Obrázek uživatele Anonym

Rozměry bohužel nemám,ale máš

Rozměry bohužel nemám,ale máš tam celkem velký kus tolerance ve kterém se můžeš pohybovat,začni od té první u čelního skla a postupuj dozadu jde to dobře řezat plátkem na železo je to hliník v plastu (prvni si ale navrtej a heftni hagusy na střechu) jde to líp Roman Ostrava.

Obrázek uživatele rybak.d

Jsem majitelem Octavie II a

Jsem majitelem Octavie II a koupil jsem si k ní hagusy a chtěl bych se je namontovat sám.
Nenašel by se někde nějakerj návod, nebo nemá s tím někdo zkušenosti ?

Hledal jsem hodně na netu a všude jen návod na Octavii I.

Obrázek uživatele Zabiak

Kdyby byl tak ho tu máme :-)

Kdyby byl tak ho tu máme :-) . Takže až se do toho dáš nezapomeň fotit.

Octavia Combi 1,9TDi.

Obrázek uživatele rybak.d

zanedlouho se do toho dám...

zanedlouho se do toho dám... udělám nějaký fotky a dám to sem

Obrázek uživatele petrhp

ahoj, super článek, dlouho

ahoj, super článek, dlouho jsem o tom uvažoval jestli hagusy namontovat nebo nenamontovat, tento článek toho hodně osvětlil a dnes jsem je namontoval. měl jsem jen malou výhodu, nemusel jsem vrtat. tak díky za tento článek

Obrázek uživatele vlado

A aky mas rok vyroby ? Ja mam

A aky mas rok vyroby ? Ja mam 2001 a neviem ci bude treba vrtat, alebo nie. Dik

Čtěte také:

Stojan na pneumatiky, regály na pneumatiky, regálové systémy

Přihlášení