Zimní pneumatiky budou na dálnici D1 povinné pro všechny!

zimní výbava

Ministerstvo dopravy dnes ukončilo diskusi na téma „Zimní výbava na dálnici D1 2009-2010“. Vedlo ji jak s dopravními odborníky, tak se zástupci krajů a Policií ČR. Výsledkem je rozhodnutí, že i pro letošní rok, bude značka Zimní výbava na dálnici D1 platit pro všechny vozidla bez rozdílu hmotnosti.

Resort dopravy sice přišel do diskuse se dvěma návrhy na změnu, po pečlivém vyslechnutí argumentů se však ministr dopravy Gustáv Slamečka přiklonil k návrhu ponechat platnost značky v původním rozsahu, tedy bez omezení hmotnosti. Po společném setkání se zástupci Středočeského kraje a Kraje Vysočina se navíc rozhodl i rozšířit rozsah území, kde bude tato povinnost během nadcházející zimy platit.

Od 1. listopadu 2009 do 30. března 2010 tedy bude pro každého řidiče v úseku dálnice D1 Loket (exit 66) – Velká Bíteš (exit 162) povinné mít na voze zimní obutí. Úřad bude navíc souběžně pracovat na návrhu novely, která by ustanovila pro další roky povinnost plošného použití zimních pneumatik v zimním období.

Dopravní značka „Zimní výbava“ přikazuje řidiči motorového vozidla pokračovat v jízdě v označeném úseku jen za použití zimních pneumatik. A to na všech kolech u vozidel do 3 500 kg (včetně) nebo pouze na hnacích kolech u vozidel nad 3 500 kg. Limitní hmotností 3 500 kg je pro účely této značky myšlena maximální přípustná hmotnost vozidla. Hloubka vzorku musí být nejméně 4 mm na všech kolech (u vozidel do 3 500 kg), nebo nejméně 6 mm na všech hnacích kolech (u vozidel nad 3 500 kg). Značka platí od loňského roku, kdy byla poprvé osazena v krajích i na dálnici D1.

Obrázek uživatele Anonym

To je dobře, jen by kvůli

To je dobře, jen by kvůli tomu nemuseli tak prudit policajti. Teď je zajímavá nabídka na výměnu pneumatik: na zapakatel.cz, vymění i ty ekologické.

Obrázek uživatele Administrator

Moc pro nuceni do zimnich

Moc pro nuceni do zimnich pneumatik nejsem.
Za celou minulou zimni sezonu byla asi 3 dny, kdy jsem je vyuzil.
Vzhledem k mirnemu klimatu, ve kterem se CR nachazi.
A 1. listopadu je brzo!

Obrázek uživatele Petr G.

Ten 1. listopad jsem napsal

Ten 1. listopad jsem napsal jen jako možnost . Nemyslím že je to brzo. Dnes je 17. říjen a už skoro týden jsem neviděl teplotu na teploměru výš než na 5ti supnich nad nulou. Zimní pneu má byt obuta již od 7stupnů nad nulou. Navíc v noci asi už 7 stupnů nad nulou minimaně do jara nebude. Čili nemyslím že je to brzo. A zimní pneu neznamená že musí byt cela zima nuceně cesta pod sněhem.

Obrázek uživatele Sodan

nemůžu jinak, než

nemůžu jinak, než souhlasit...není to o kalendáři, ale o teplotě...hold ty směsi nevyvíjí jen tak pronic zanic.

Zde platí svaté pravidlo : V zimě je i ta nejlevnější pneumatika je 100x lepší, než ta nejdražší letní!

Jinak je to o citu každého řidiče. Já osobně počkal na ochlazení, zkouknul dlouhodobou předpověď, zavola do pnouservisu a přezul o den dříve, než se objevili obrovské návaly...

Obrázek uživatele Anonym

To je dobře, jen by kvůli

To je dobře, jen by kvůli tomu nemuseli tak prudit policajti. Teď je zajímavá nabídka na výměnu pneumatik: na zapakatel.cz, vymění i ty ekologické.

Obrázek uživatele Petrous

Placate blbosti, . Zimni

Placate blbosti, . Zimni pneumatika ma horsi brzdnou drahu za mokra i za sucha, nez letni a to i v zime. Jeji vyhoda je za snehu a nalezi, tj. ma vyznam napr. usekove na D1 a jinde v horach,ale plosne zavadeni je totalni vyplod blbosti politiku. Protoze clovek, ktery jezdi pres zimu 95 procent cesty napr. v Praze, ji vyuzije max.2x, naproti tomu riskuje neustale kvuli zvysene brzdne draze pokud ma zimni, letni by lepe vyuzil i v zime.

Obrázek uživatele libodi

Tak takovou blbost můžeš

Tak takovou blbost můžeš napsat opravdu jen ty.Lidem s takovím názorem by neměli ani vydat řidičák jako to se na mě nezlob ale to co jsi napsal nedává žádný smysl

Obrázek uživatele Anonym

Je pravda že zimní pneu na

Je pravda že zimní pneu na vodě klouže jak k..... Vim o čem mluvim. rozsekal jsem tak svoji káru. Ale stim se musí počítat, na druhou stranu, je to sporný. Třeba já mám ješté letní pneu a nebydlim v praze.

Obrázek uživatele Sodan

Tak přesně kvůli takovejmhle

Tak přesně kvůli takovejmhle stupidním názorům vznikají nehody kvůli nedobrždění, vlítnutí do pangejtu atp. Ikdyby na tom bylo jen smítko pravdy, tak kdo ti zaručí, že zrovna ten mokrej úsek, na kterým dobržďuješ, nebo kterým projíždíš v zatáčce nebude led ???

Sorry lidi, používejte selský rozum!

Obrázek uživatele monroe

Co je to za nesmysl??? Zimní

Co je to za nesmysl??? Zimní pneumatika že má delší brzdnou dráhu?? Dovol, abych se zasmál, ale je to naprostá hloupost. Zimní pneumatiky jsou vyráběny z měkčích směsí, to znamená, že při snížení teploty mají ještě dostatečnou adhezi. V létě (při vyšších teplotách) mají tuto vlastnost ještě vyšší a dochází ke zvýšení spotřeby díky vyššímu tření a samozřejmě k jejich intenzívnějšímu ojetí. Na druhou stranu - zimní pneumatiky se vždy volí s užším profilem oproti širokým letním. Tím se zmenší valivý odpor a spotřebu to vyrovná zhruba na stejné hodnoty, jako mají letní pneumatiky.
Každopádně brzdná dráha v zimě (v Praze a kdekoliv jinde) za nízkých teplot bude vždy delší na letních pneu.

Obrázek uživatele Petr G.

Přesně tak....jinak na

Přesně tak....jinak na zimních pneumatikách si klidně dovolím předjíždět na silnici pod sněhem...s letními bych se nedivil kdyby mě předjel i kamion... :D

Obrázek uživatele Petr G.

Aha takže při cestě do prahy

Aha takže při cestě do prahy abych 100 km machroval 160kou(pač mam letni pneumatiky takže zastavím rychlejc....) a když pojedu horskym ůsekem abych se bal jestli mi to někde neustřelí. Za ten adrenalin mi to nestojí. A o tom že letní pneumatika při velmi nizkých teplotách strácí přilnavost jste asi neslyšel. Naco mi je že zastavím o něco dřív s letní pneumatikou,když to před tím nekdě zapíchnu v zatáčce do příkopu....

Obrázek uživatele Petrous

Pokud si myslite, ze zimni

Pokud si myslite, ze zimni pneu brzdi lepe na suchu a mokru, nez letni (pri stejne teplote v zime) tak si prectete napr. Autotip 21/09 je tam pekny test pneu s jasnycm vysledkem. ZIMNI PNEU BRZDI HUR na SUCHU A MOKRU, NEZ LETNI!!!!!!!
Neverte politikum a gumarenskym firmam, kazdy si musi pouziti zimni pneu zvazit, protoze opravdu ten, kdo jezdi v zime autem po Praze riskuje vic na zimnich gumach. Naproto tomu ten, kdo jezdi "po vsech certech" jsou zimaky jasna volba.
Ale hlavni je prizpusobit rychlost situaci, to vam pak nepomuze nic, kdo jezdi jak prase a mysli, ze zimaky jsou vselek!!!!

Obrázek uživatele Joey

Nezlob se na me, ja jsem nic

Nezlob se na me, ja jsem nic necetl, ale za to mam najeto okolo milionu km a musim s tebou nesouhlasit alespon me zkusenosti, neni to zadny reklamni tah ani zadna politika je to holy fakt, ze zimni guma lepe prilne na silnici v zime. Ty km mam najezdene jak s dodavkou tak i s osobakem a na letnich bych v zimne nevyjel, protoze mam rad sebe, svou rodinu a nechi jit brucet za to, ze jsem nekoho zabil. Treba ted jsem poslednich par let v Anglii a tady nemaji nebo bych si mohl dovolil rict neznaji zimni gumy a to bych Vam vsem pral videt co tady zpusobi zima jak jeden den nasnezi a nebo jak se po ranu se drzi led na silnicich. Pri jednom takovem zimnim dnu diky anglicanum kteri neznaji zimni pneu, jsem jel 7 km cca 6 hodin a jel jsem jen po meste. A tak to tady chodi kazdou zimu i pres to, ze tady silnicari jezdi mnohem vic jak v ceske republice.
Takze muj nazor je zimni pneu v kazdem pripade !!!

Obrázek uživatele Katom

A kde bydlíš? 3dny už byli

A kde bydlíš? 3dny už byli letos a to zima ještě nezačala

Obrázek uživatele Petr G.

Doufám že se v čr zavede

Doufám že se v čr zavede povinnost používání zimnich pneumatik a to od dejme tomu 1.listopadu do 31.března,bez víjimek na váhu vozidla. Jinak přezuto mám od pondělí a dobře jsem udělal pač bych bez zimnich pneumatik včera asi skončil v příkopě. Zdař buch v zimě ;)

Obrázek uživatele monroe

Souhlasím. Jezdit bez zimních

Souhlasím. Jezdit bez zimních pneu je stejně nebezpečné jako jezdit bez platné STK. Já jsem přezul dnes a při té příležitosti zaměnil textilní koberce za nově koupené - gumové (na míru). A co vy? Už máte přezuto?

Obrázek uživatele libodi

Tato komedie asi nikdy

Tato komedie asi nikdy nezkončí,chvíli jsou na dálnici značky tudíž se musí zimní pneumatiky používat,za chvíli značky sundávají a pořád dokola,můj názor je že by zimní pneumatiky měly používat všichni řidiči bez ohledu na to jestli jedou po D1 nebo po okrskách

Obrázek uživatele Zabiak

Já bych zavedl, že pokud

Já bych zavedl, že pokud sněží nebo je sníh je zákaz jízdy bez zimní pneu a ať je na každém jestli si pneu koupí nebo prostě pokud bude sníh nebude moct vyjet.

Octavia Combi 1,9TDi.

Obrázek uživatele Sodan

To je ale blbost...Bez papírů

To je ale blbost...Bez papírů jezdit taky nesmíš, a jezdí se. Dokonce to je i terstný čin...

Lidi jsou neponaučitelný!!!

Já jsem pro, ať je nařídí plošně od-do. Kdo je mít nebude:

1. dostane z fleku pokutu a nějakej ten bodík...prevence.
2. kdo je mít nebude a cokoli způsobí, celé to zacvaká ze svého...trest

Jen tvrdě a houšť...stejně si z toho nikdo nic nedělá...Jen lidi chvíli brblaj, jsou toho plný "média" a za měcíc po tom ani pes neštěkne...

Čtěte také:

Stojan na pneumatiky, regály na pneumatiky, regálové systémy

Přihlášení